naar boven  

Ademhaling per minuut

24-05-2023

Het belang van ademen

Het allereerste wat we doen als we geboren worden is inademen en het allerlaatste wat we doen als we dood gaan is onze laatste adem uitblazen. Tussen deze eerste inademing en laatste uitademing, ademen wij miljoenen malen in en uit. 

Ademen en spanning

In de westerse wereld ziet men steeds vaker wat het belang van een juiste ademhaling is. In oosterse culturen wordt van oudsher groot belang aan bewuste ademhaling gehecht. Er is namelijk een groot verband tussen ademen en de psychische gesteldheid, tussen ademhaling en lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Als je je rustig voelt functioneert je ademhaling meestal zonder problemen, net als je hartslag en je spijsvertering. Maar dat wordt verstoord wanneer je te maken krijgt met spanningen. Bij zorgen ga je zuchten en steunen. Als je schrikt, adem je snel in. Bij grote spanning begin je te hijgen, bij stressverschijnselen kun je in ademnood raken. En wanneer je je ontspant, adem je juist uit. Het verband tussen lichamelijke verschijnselen en ademhaling is dus meteen waarneembaar. Eveneens is het zo dat een verstoorde of verkeerde ademhaling direct negatieve lichamelijke gevolgen heeft.

Gemiddelde ademhaling per minuut baby’s en kinderen.

De gemiddelde ademhaling per minuut neemt af met de leeftijd. Een pasgeboren baby kan wel (meer dan) 40 keer per minuut ademen. De ademhalingsfrequentie kan per baby sterk wisselen.  Elke 3 maanden zwakt dit gemiddelde sterk af naar rond de 30-35 ademhalingen per minuut bij een eerste verjaardag. In het tweede levensjaar blijft de gemiddelde ademhaling per minuut significant dalen naar tussen de 23-33. Daarna stabiliseert het meer waarbij een kind tussen de 5-12 jaar iets boven de 20 ademhaling per minuut zal hebben en tot de tienerleeftijd een ademfrequentie van tussen de 15 en 20 hebben.

Gemiddelde ademhaling per minuut volwassenen en ouderen

Volwassenen ademen in rust circa twaalf tot zestien keer per minuut. Per ademhaling hebben we ongeveer een halve liter lucht nodig. Wanneer je je lichamelijk sterk inspant, wordt dat veel meer: soms adem je dan wel twee of drie liter in. De hoeveelheid lucht die een mens na een maximale inademing kan uitademen – dit wordt de ‘vitale capaciteit’ genoemd – is bij de meeste mensen ongeveer 3,5 liter.

 Bij topsporters met een heel goede conditie kan dat wel 5,5 liter zijn. Nadat je hebt uitgeademd, blijft er altijd wat restlucht in de longen achter. In een gemiddeld mensenleven vullen de longen zich ongeveer 500 miljoen keer.

 Gevolgen verkeerde ademhaling

Een disfunctionele ademhaling kan aan de basis staan van klachten die je in eerste instantie niet direct met je ademhaling associeert, zoals druk op de borst, een opgejaagd gevoel, duizeligheid, vermoeidheid, slaapstoornissen, stress of zelfs een burn-out. Wil je weten of jouw klachten komen door een disfunctionele ademhaling? Doe dan deze test.

Trainen van de ademfrequentie

De gemiddelde ademhaling per minuut valt, op elke leeftijd, bewust te trainen. Hoe minder ademhalingen er per minuut zijn, hoe minder jouw lichaam onder spanning staat. Door jouw ademhalingsspier, de middenrifspier, te trainen, kan je je ademfrequentie aanpassen.

Via gerichte oefeningen gericht op de training van de middenrifspier en flanken, leer je bij de ademtraining van Del Ferro je adem te besturen waardoor je vanaf de eerste les al resultaten bemerkt. De techniek draagt ook bij aan ontspanning waardoor de focus wordt verscherpt. Zo laat je via een efficiënte ademtechniek niet alleen fysieke spanning los maar ervaar je ook emotioneel en mentaal meer rust. Ook zul je merken dat je weer meer energie krijgt.