naar boven  

Wat is hyperventilatie

06-04-2020

We spreken van hyperventilatie als je ademhaling aanzienlijk te snel en/of te oppervlakkig gaat. Hyperventilatie betekent ‘teveel’ (hyper) ademen (ventilatie). Het is een symptoom van angst, paniek, stress, of oververmoeidheid. Daardoor kan het gebeuren dat de ademhaling uit balans raakt met een aantal vervelende lichamelijke klachten als gevolg. Hoewel hyperventilatie op zichzelf niet gevaarlijk is, kan het bij regelmatig terugkeren wel voor ernstigere ongemakken zorgen. De angst voor een nieuwe aanval kan de hyperventilatie in stand houden waardoor je paniek aanvallen kunt krijgen.

Twee soorten hyperventilatie

Hyperventilatie doet zich globaal in twee vormen voor:

 • Acute hyperventilatie;
 • Chronische hyperventilatie.

Acute hyperventilatie

Bij acute hyperventilatie treedt de versnelde, opgejaagde ademhaling plotseling op: je krijgt een aanval. Deze vorm is het meest beangstigend.

Chronische hyperventilatie

Bij chronische hyperventilatie hyperventileer je voortdurend. Dit gebeurt vaak zonder dat je het merkt. Naarmate je je meer bewust wordt van de klachten, wordt de kans op een hyperventilatieaanval groter. Veel mensen weten echter niet dat de klachten komen door een verkeerd gebruik van de ademhaling oftewel dat ze aan het hyperventileren zijn.

NB: het woord ‘chronisch’ bij chronische hyperventilatie duidt op ‘voortdurend’. Het betekent niet dat de klachten niet zullen overgaan. Chronische hyperventilatie is even gemakkelijk te verhelpen als acute hyperventilatie.

Veel gehoorde klachten bij hyperventilatie zijn: gevoel van zweverigheid in het hoofd, gevoel van onwerkelijkheid en een enorme vermoeidheid. Allemaal te verklaren, de doorbloeding naar de hersenen kan iets minder worden zodat er minder zuurstof naar de hersenen wordt vervoerd, vandaar deze hoofdklachten, onschadelijk voor het lichaam, maar heel erg vervelend. De enorme vermoeidheid is te verklaren door het voortdurend last hebben van vage klachten. 

MEEST VOORKOMENDE KLACHTEN EN SYMPTOMEN VAN (CHRONISCHE) HYPERVENTILATIE

 • Trillingen
 • Vaak zuchten of geeuwen
 • Ademnood
 • Kortademigheid
 • Slaapproblemen
 • Snel vermoeid
 • Druk op de borst
 • Pijn op de borst
 • Hartkloppingen
 • Pijn in de schouders en/of nek
 • Hoofdpijn
 • Gevoel dat er een band om het hoofd zit
 • Licht gevoel in het hoofd
 • Gevoel dat je flauw gaat vallen
 • Daadwerkelijk flauw vallen
 • Duizeligheid
 • Gejaagdheid
 • Nervositeit
 • Angst
 • Afwezig gevoel
 • Prop in de keel
 • Droge mond
 • Moeite met praten
 • Moeite met helder denken
 • Wazig zien
 • Gespannen kaken
 • Oorsuizingen/pieptonen
 • Winderigheid
 • Opgeblazen of drukkend gevoel op de maag
 • Boeren / oprispingen
 • Misselijkheid
 • Kokhalzen / braken
 • Vaak urineren
 • Meer dan normaal transpireren
 • Dood of tintelend gevoel in de handen, voeten en- of gezicht
 • Koude / klamme handen en- of voeten
 • Concentratie problemen
 • Claustrofobisch
 • Spierkrampen
 • Bevende handen