naar boven  

Long Covid: de weg naar herstel

07-02-2024

Het was niet te missen vorige week in het nieuws; Long Covid en vooral de vele levens van mensen die hierdoor plots stil kwamen te staan. Het NRC schreef er een uitgebreid artikel over.

Klachten
De vervelende symptomen van Long Covid kunnen variëren van (extreme) vermoeidheid, kortademigheid en aanhoudende hoest tot hoofdpijn. Ook horen we veel mensen over spier- en gewrichtspijn, en cognitieve problemen zoals concentratieproblemen en geheugenverlies. Je snapt dat deze symptomen een negatief effect heeft op iemands leven.
Mensen met Long Covid, ervaren langdurige klachten, ook nadat het virus hun lichaam heeft verlaten en zelfs na besmetting met milde klachten. Mensen kunnen zich moe voelen alsof ze net een marathon hebben gerend, terwijl ze eigenlijk gewoon proberen te wandelen of werken.
Hoe je Long Covid hebt gekregen is duidelijk maar het belangrijkste: hoe kom je er vanaf?

De juiste ademhaling naar herstel
Een goede ademhaling is het fundament waaruit je alles, zoals conditie, maar zeker ook een rustige mind kan opbouwen. Is er al geen goede ademhaling in de basis, dan is de kans dat je steeds terugvalt in vermoeidheid heel groot. Zeker als hier ook stress, angst en frustratiegevoelens bij komen kijken. Stress is nu het eerste wat we aanraden om zoveel mogelijk te beperken.
Gezien ademhalingsproblemen veel voorbij komen en dit onze expertise is, maar elke situatie anders is, delen wij hier wat tips.

Wat kun je doen:

  • Wees vriendelijk voor jezelf: kijk wat je wel kan doen. Omring jezelf met positieve mensen en blijf je hobby’s uitvoeren
  • Neem regelmatig pauzes om op je ademhaling te letten.:

 Adem ontspannen met getuite lippen uit door je mond.
Neem daarna een pauze, zolang totdat jouw lichaam aangeeft dat het weer zuurstof nodig heeft. De pauze kan zo tussen de 3 – 10 seconde duren, hetgeen dat voor ontspanning van onze ademhalingsspier zorgt, waardoor wij direct mentaal en fysiek rust voelen. Adem vervolgens rustig in door de neus alsof je aan een bloem ruikt. Adem direct ontspannen met getuige lippen uit door de mond en hou weer een pauze tot je lichaam zuurstof nodig heeft.

  • Stop direct met je activiteiten zodra je moe wordt, pas bovenstaande oefening dan weer toe.

Deze manier van ademen is volstrekt natuurlijk. Het is de manier waarop we in diepe slaap vanzelf ademen. Helaas raken we dit vaak kwijt in de loop van ons leven. Of tijdens stressvolle situaties. Het goede nieuws is; we kunnen het opnieuw leren.

Niet tussen de oren
Nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC en de Vrije Universiteit laat zien dat Long Covid wel degelijk een lichamelijke oorzaak heeft, en dus niet ‘tussen de oren’ zit.
De Amsterdamse onderzoekers namen monsters van spierweefsel van mensen met en zonder Long Covid, voor en na een inspanningstest op de fiets. Daarmee konden ze zien dat wanneer mensen met Long Covid fysiek te actief zijn, de schade in het spierweefsel bij hen groter is.

Del Ferro
De Del Ferro methode kan mogelijk helpen bij het verlichten en zelfs verhelpen van de ademhalingsproblemen en vermoeidheidsklachten.
Via gerichte oefeningen gericht op de training van de middenrifspier en flanken, leer jij je adem te besturen waardoor je vanaf de eerste les al resultaten bemerkt. De techniek draagt ook bij aan ontspanning waardoor de focus wordt verscherpt. Zo laat je via een efficiënte ademtechniek niet alleen fysieke spanning los maar ervaar je ook emotioneel en mentaal meer rust. Ook zul je merken dat je weer meer energie krijgt.
Het Del Ferro instituut heeft meer dan 40 jaar expertise op het gebied van hyperventilatie (of een disfunctionele ademhaling). En combineert een wetenschappelijke bewezen effectieve ademhalingstechniek met een unieke mentale training.
Ben jij benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Plan hier je gratis (online) informatie gesprek in!