naar boven  

Relatie stress en hyperventilatie

29-05-2020

Is er een verband te leggen tussen stress en hyperventilatie?

Het antwoord is een overtuigende JA! Hyperventilatie is namelijk een stress gerelateerde kwaal, die door de symptomen zoals hartkloppingen, duizeligheid en vermoeidheid, in stand worden gehouden, waardoor de stress voor de stress ontstaat. Deze vicieuze cirkel moet doorbroken worden maar hoe…

Vanuit de hersenen loopt loodrecht naar onze ademhalingsspier, de middenrifspier, een zenuw: de nervus phrenicus. Deze zenuw pakt elke gemoedstoestand op. Wanneer je stress hebt, wordt je ademhaling hoger, oppervlakkiger, sneller. Je gaat meer inademen en vaak houd je die inademing vast. Dit is spanning voor onze middenrifpsier. In de huidige tijd waarin we veel aan stress onderhevig zijn, gaan mensen onbewust meer inademen. En we ademen minder uit. Wanneer je dit door de dag heen (onbewust) doet, ben je chronisch aan het hyperventileren. Er ontstaat als het ware een verkeerde samenstelling van zuurstof en koolzuurgas. Die combinatie zorgt ervoor dat je fysiek maar ook mentaal in de problemen komt. Geestelijke ademnood noem ik dat ook wel. Ademhálen kunnen we dus wel. Het probleem is het uitademen, het loslaten. Daar hebben we moeite mee.

Door onze unieke ademtraining leer je de middenrifspier, die voor onze ademhaling verantwoordelijk is, te controleren en te ontspannen, waardoor je direct merkt dat stress klachten die horen bij hyperventilatie afnemen. Hierdoor krijg je weer vertrouwen in je eigen lichaam waardoor je je rustiger gaat voelen. Een prachtige turn around die je met een wetenschappelijk beproefde techniek binnen 4 weken je eigen kunt maken.