naar boven  

Efficiënt ademen tijdens Corona virus

22-07-2020

De wereldwijde besmetting met het Coronavirus is actueler dan ooit. Zoals in het algemeen geldt bij virussen, zijn deze het meest effectief bij mensen met een verminderde weerstand. Verschillende adviezen worden vanuit het RIVM gegeven, waaronder veelvuldig handen wassen en geen handen meer schudden. Maar wat kun je nog meer doen om je te beschermen tegen dit besmettelijke virus?

Ons lichaam heeft namelijk een krachtig wapen tegen virale indringers: de neus. Zeker als het gaat om virale indringers met een voorkeur voor de longen helpt je neus graag. 

Hoe? Dat legt Ingrid Del Ferro, CEO van de Breathing Academy en het Del Ferro Instituut uit.

Dit is hoe de Del Ferro ademmethode bijdraagt tegen het Coronavirus (en de griep)

De Del Ferro Methode is al jaren expert op het gebied van ademtherapie. Ook in de wereldwijde ‘crisis’ met betrekking tot het Coronavirus zou de methode weleens heel goed van pas kunnen komen. En dat komt door de kracht van… onze neus en de unieke Del Ferro ademtechniek.

FILTERFUNCTIE

De neus heeft een belangrijke filterfunctie. Het microklimaat in de neus is zo samengesteld dat het indringers af kan weren om zo te voorkomen dat deze verder in het lichaam komen, met name in de longen. Je zou dus kunnen zeggen dat de neus een steriliserende functie heeft. Het neusslijm vangt kleinere stofdeeltjes en bacillen op, zodat deze kunnen worden doorgeslikt naar de maag en onder invloed van maagzuur niet overleven. In de neus wordt daarnaast ook stikstofoxide gemaakt. Dit helpt je immuunsysteem bij het aanpakken van ontstekingen. Door de neusademhaling toe te passen kan stikstofoxide vanuit je neus naar je longen komen, waar het ontstekingsremmend werkt. Het is dus belangrijk voor je algemene gezondheid om te ademen door je neus. In tegenstelling tot de neus heeft de mond een minder actieve afweer tot haar beschikking; de mond is dan ook voornamelijk bedoeld om mee te praten en te eten, niet om door in te ademen.

Door over te stappen op een neusademhalingspatroon, merk je vast dat je neus minder snel verstopt raakt of zelfs helemaal klachtenvrij wordt. Dit heeft te maken met het opbouwen van koolzuurgas (CO²). Koolzuurgas is een belangrijk gas dat invloed heeft op veel fysiologische processen in je lichaam. Deze techniek zorgt er door het opbouwen van extra CO² voor dat de luchtwegspiertjes in je neus zich ontspannen. Hierdoor is het mogelijk om weer vrij te ademen. En worden neussprays overbodig.

Ademen versterkt je afweersysteem

Wanneer je gespannen bent, ga je oppervlakkiger en sneller ademen. De lucht gaat hierdoor sneller door de luchtwegen en wordt daardoor niet optimaal gefilterd.

Daarbij komt dat wij door een oppervlakkige, stress ademhaling gemiddeld maar 30% van onze longcapaciteit gebruiken. Hierdoor krijgen we bij het inademen onvoldoende zuurstof binnen om ons systeem te zuiveren van afvalstoffen. Ons afweersysteem verzwakt. Als je dieper en efficiënter leert ademen verhoog je het zuurstofgehalte in je lichaam. Het is aangetoond dat dit je afweersysteem versterkt.

Ademen is de sleutel voor meer vitaliteit

Via gerichte oefeningen gericht op de training van de middenrifspier en flanken, kun jij je adem besturen zodat je moeiteloos 60-70% van je longcapaciteit gaat gebruiken. Zo laat je via een efficiënte ademtechniek niet alleen fysieke spanning los maar ervaar je ook emotioneel en mentaal meer rust en ruimte. Je zult merken dat je meer energie krijgt. 

Door de ademhalingstechniek van Del Ferro voelt je je minder gejaagd want deze manier van ademen brengt rust met zich mee, hetgeen in deze Corona tijd, meer dan nodig is.

DEL FERRO TECHNIEK IN 3 STAPPEN

1. Adem rustig in door de neus, zolang je wilt en voel hoe je ribben uit elkaar bewegen. Dit kan je controleren door je handen op de ribben te plaatsen2. Adem direct hierna door de mond uit en beweeg je ribben naar elkaar toe

3. Neem een pauze van enkele seconde 

Herhaal dit enkele keren totdat het voldoende effect heeft.

Voor meer informatie over de Del Ferroademtechniek en oefeningen, is het aan te raden een Del Ferro therapeut te raadplegen, die op jouw gezondheidssituatie afgestemd advies kan geven. 

De Del Ferro methode is gebaseerd op ruim 40 jaar ervaring en is wetenschappelijk bewezen effectief bij onder meer astma, slaapstoornissen, hyperventilatie, stress, burn-outklachten, hoge bloeddruk en conditie verbetering.