naar boven  

Nieuw gevaar: een burn-out krijgen door de corona crisis

02-09-2020

De corona crisis is niet alleen een gevaar voor onze fysieke gezondheid, maar laat ook z’n sporen na op onze mentale wellbeing. Ben je de laatste tijd erg moe, gestresst of zelfs helemaal uitgeput? Wees dan op je hoede, want er ligt mogelijk een burn-out door corona op de loer.

Sinds de komst van het coronavirus staan we continu onder spanning. Inmiddels zijn we al maanden verder: we werken nog altijd grotendeels thuis, houden afstand van elkaar en kunnen onze dagelijkse routine van ‘vroeger’ nog niet hervatten. Het is daarom niet zo gek dat die constante spanning effect krijgt op onze mentale gezondheid. Het gevaar? Een burn-out door corona.

Burn-out door corona

Volgens neuropsychologen put het coronavirus ons mentaal uit. De constante onzekerheid en de veranderingen in ons dagelijks leven brengen de nodige stress, vermoeidheid en lusteloosheid met zich mee, wat dus kan leiden tot een zogeheten corona burn-out. En dat is bijvoorbeeld goed te merken op de werkvloer. Uit een onderzoek van vakbond CNV blijkt dat bij ruim een derde van de werkende mensen de werkdruk hoger is dan ooit. Ook is het ziekteverzuim op het werk bij 21 procent van de werknemers toegenomen en geeft 11 procent aan dat ze tegen een burn-out aan zitten.

Uitputtingsslag

Die aanhoudende onzekerheid is ook een trigger voor angst, bijvoorbeeld voor het verliezen van je baan of voor een tweede golf van het virus. Dat zorgt voor (onbewuste) stress die je lichaam scherp zet. ‘Bij stress verbruikt je brein meer energie dan normaal,’ zegt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder van de Vrije Universiteit Amsterdam tegen Trouw. ‘Dezelfde taak uitvoeren kost daarom dubbel zoveel kracht.’ Kortom: een echte uitputtingsslag voor je mind.

Corona burn-out voorkomen

That being said, hoe voorkom je een eventuele burn-out door corona? Aangezien de ademhaling direct reageert op stress, hebben veel mensen met burn-out een hoge, gestresste, inefficiënte, oppervlakkige en snelle ademhaling. Hierdoor kun je je benauwd en zelfs kortademig voelen. Door efficiënt te ademen ervaar je weer nieuwe energie, word je rustiger en slaap je beter.

Bij The Breathing Academy hebben wij een unieke training ontwikkeld om klachten die o.a. voortkomen uit (corona) burn out aan te pakken. In een privé training leer je de unieke Del Ferro middenrif ademhalingstechniek die vanaf de eerste les geweldige resultaten brengt. In combinatie met een stukje mind fullness en mentale coaching zul je merken dat je weer meer energie krijgt, beter weet om te gaan met stress en je ademhaling weer helemaal op orde hebt. Als kers op de taart zal je door het trainingsprogramma veel beter gaan slapen.

Door een goede nachtrust en een gevoel van rust in het lichaam, voel je je weer energieker. De vicieuze cirkel van burn-out klachten wordt door onze training doorbroken doordat je een techniek in handen krijgt die altijd en direct inzetbaar is.