naar boven  

Oppervlakkige ademhaling

02-05-2023

Wist je dat ademhalen op de juiste manier niet alleen goed is voor je hele lichaam, maar ook voor je mind? 

Het belang van ademen

Wij mensen kunnen maar een paar weken zonder voedsel. Zonder vocht houden we het slechts enkele dagen uit. Maar er is iets dat nog veel belangrijker is. Namelijk: ademen. Zonder zuurstof overleef je nog geen paar minuten! Het allereerste wat we doen als we geboren worden is inademen en het allerlaatste wat we doen als we dood gaan is onze laatste adem uitblazen. Tussen deze eerste inademing en laatste uitademing, ademen wij miljoenen malen in en uit.

Bij de meeste mensen gaat dit proces automatisch goed. Maar bij stress, spanning en druk ontwikkelen veel mensen een oppervlakkige borst- en schouderademhaling. Ademen lijkt zo simpel, maar we zien veel mensen met een oppervlakkige ademhaling en vaak zelfs zonder dat ze dit door hebben. 

Wat is oppervlakkige ademhaling?

Veel mensen die gespannen zijn, hebben vaak een zogenaamde borst- en schouderademhaling. Tijdens het inademen spannen zij borst en schouders aan. Dit is een oppervlakkige manier van ademen, aangezien de ingeademde zuurstof niet tot in de lage delen van de longen komt. Daar bevinden zich echter de meeste aftakkingen van de bronchiën, die er voor zorgen dat de ingeademde lucht door het lichaam wordt getransporteerd. In feite gebruikt je met een oppervlakkige  borst- en schouderademhaling de hele dag spieren in je hals, borst en schouders om zo te proberen je longen met lucht te vullen. Echter vullen de longen zich niet volledig met lucht. Dit zorgt weer voor meer beweging/spanning in de nek en schouder streek. We hoeven niet uit te leggen dat deze spieren overbelast worden. Hele grote kans dat je daarom ook last hebt van nek klachten en/of hoofdpijn. 

Naast dat dit niet de juiste spieren zijn om adem te halen worden de spieren (namelijk het diafragma/middenrif) die nodig zijn voor een efficiënte ademhaling te weinig gebruikt. 

Oppervlakkige ademhaling symptomen 

Een disfunctionele ademhaling kan aan de basis staan van klachten die je in eerste instantie niet direct met je ademhaling associeert, zoals druk op de borst, een opgejaagd gevoel, duizeligheid, hyperventilatie, slaapproblemen, stress of een burn out. Ook kan je angstig worden door al deze klachten waardoor je (onbewust) paniek aanvallen gaat ontwikkelen. 

Vermoeidheid

Wist je dat 1 minuut oppervlakkig ademhalen net zoveel energie kost als 60 kilo boven je hoofd te tillen? En jij je maar afvragen waar die vermoeidheid vandaan komt.. 

Dus; hoe meer (verkeerde) spieren je moet inzetten tijdens het ademhaling betekent vlugger moe. 

Oppervlakkige ademhaling gevolgen

Klachten zoals depressie, slapeloosheid, en piekeren kunnen ontstaan door een verkeerd ademhalingspatroon. 

The Breathing Academy

The Breathing Academy heeft meer dan 40 jaar expertise op het gebied van adem gerelateerde klachten en combineert een wetenschappelijk bewezen effectieve ademhalingstechniek met een unieke mentale training.

Via gerichte oefeningen gericht op de training van de middenrifspier en flanken, leer jij je adem te besturen waardoor je vanaf de eerste les al resultaten bemerkt. De techniek draagt ook bij aan ontspanning waardoor de focus wordt verscherpt. Zo laat je via een efficiënte ademtechniek niet alleen fysieke spanning los, maar ervaar je ook emotioneel en mentaal meer rust. Ook zul je merken dat je weer meer energie krijgt.

Wat kun je verwachten?

  • Overwinnen van een oppervlakkige ademhaling
  • Resultaat vanaf de eerste les
  • Een optimale nachtrust
  • Meer energie
  • Vertrouwen in het eigen lichaam
  • Vrij kunnen (door)ademen
  • Ontspanning

Benieuwd?