naar boven  

Soorten en typen ademhaling

01-06-2023

Ademen is over het algemeen iets wat je automatisch doet en waar je weinig tot geen aandacht aan besteed. Wanneer je er wel op let, kan je opmerken dat er verschillende soorten en typen ademhaling zijn. Zo kan iemand een hoge borst-ademhaling hebben, terwijl anderen weer een lage buik-ademhaling hebben. En dan zijn er ook verschillen in het aantal ademhalingen per minuut.

Borst-type ademhaling

Wanneer iemand inademt en de borst en schouders bewegen omhoog, spreken we van een borst-type ademhaling. Een borstademhaling is een fysieke constatering dat er te hard wordt gewerkt om iets, wat zo natuurlijk is als een inademing, te doen. Wanneer er hoog ingeademd wordt, bereikt de lucht in de longen alleen het bovenste gedeelte van de longen waar de minste aftakkingen van de bronchiën en longblaasjes zich bevinden. De longblaasjes in het lagere gedeelte van de longen worden hierdoor niet bereikt. In plaats van alle beschikbare longblaasjes te gebruiken, kost een borst-ademhaling erg veel energie. Wist je dat  één minuut borst-ademhaling gelijk staat aan het tillen van 60 kg boven je hoofd? Een uiterst vermoeiende actie dus voor het lichaam. Door laag vanuit de flanken en het middenrif te ademen komt de zuurstof in het onderste gedeelte van de longen waardoor je meer rendement hebt van een inademing, waardoor het lichaam minder hard hoeft te werken.

Buik-type ademhaling

Het inademen door de buik is fysiek onmogelijk, aangezien de longen niet in de buik zitten maar in de borstholte. Wanneer men spreekt over een buik ademhaling wordt hiermee een lage inademing bedoelt. De organen in de buikholte zetten wat uit aangezien het middenrif afplat. Een ideale inademing is geluidloos en geruisloos door de neus, waarbij de borst en de schouders (nagenoeg) stil blijven. Het enige wat er visueel zichtbaar is zijn de ribben/flanken die naar buiten bewegen. Door rustig door de neus in te ademen wordt de lucht gezuiverd door de neushaartjes en slijmvliezen. Daarnaast wordt er zo min mogelijk spanning op de middenrifspier (ademhalingsspier) gezet. Blaas direct na de inademing uit. De uitademing en de daaropvolgende pauze zorgen voor rust en ontspanning. Je lichaam geeft vanzelf weer aan wanneer het behoefte heeft aan de volgende inademing.

Trainen van de ademhaling

Door bewust de ademhaling te trainen door gerichte oefeningen, leert je lichaam dit uiteindelijk ook onbewust te doen. De ademhalingsoefeningen van Del Ferro zorgen voor een betere longinhoud en ontspanning, terwijl de conditie en herstel na inspanning zich verbeterd. Zo voel je je door de dag heen minder gestressed en kan je je beter focussen.